Na kaj biti pozoren pri najemu stanovanja?
| Članek je bil prebran 4.972 krat.

Selitev in vse, kar spada zraven, je že tako in tako za vsakogar izmed nas navadno precej stresen proces. Gre za zapuščanje nečesa znanega in za prilagajanje na nove bivanjske razmere. Poleg seveda spada še nešteto škatel in neprespanih noči.

Opremljeno stanovanje v beli barviDa si sam proces selitve nekoliko olajšamo, je še pred pakiranjem prvih škatel smiselno vso energijo vložiti v iskanje in najem stanovanja. Prvo pravilo pri izbiranju novega najemniškega stanovanja je gotovo to, da se nam s samo izbiro nikoli ne sme preveč muditi. Stanovanj zato ne najemamo v naglici, temveč se za iskalno akcijo in nato sam najem odločimo pravočasno – in ne na primer šele mesec pred izselitvijo iz našega prejšnjega bivališča. V naglici namreč lahko marsikaj spregledamo, potem pa je pogosto že prepozno, da bi lahko glede tega kaj ukrenili. V vsakem primeru je pomembno, da najem stanovanja ne razumemo kot grožnje ali kot nekaj strašnega, temveč si iskanje predstavljamo kot razburljivo pustolovščino, iz katere bomo sami, ob upoštevanju nekaj osnovnih napotkov, izšli kot novi najemniki v všečnem bivališču. Seveda je poleg hitenja lahko naslednja ovira tudi sama pogodba, ki jo sklenemo z bodočim najemodajalcem – dobro se je pred samo sklenitvijo pogodbe okvirno pozanimati o obveznih sestavinah pogodbe in o določilih, ki jih je pametno in smiselno vključiti vanjo. Konec koncev se ob morebitnih težavah z najemodajalcem lahko sklicujemo samo na podpisano pogodbo. Če je napisana v prid najemodajalca ali v vašo škodo, potem bo iskanje pravice toliko težje. Dobro je tudi vedeti, kje poiskati primerno stanovanje.

Danes večina iskanja poteka kar preko spleta, vendarle pa se včasih splača prelistati tudi kakšno revijo. Če se odločite, da iskanje namesto vas opravi kar nepremičninski agent, vas bo to stalo nekoliko več – navadno si agenti vzamejo vrednost ene najemnine od najemnika in tudi od najemodajalca. Še najboljše informacije so seveda tiste, ki jih dobimo iz prve roke – najprej je zato smiselno povprašati v svoji bližini in se tako preseliti na primer v prijetno stanovanje od prijateljevega prijatelja.

© 22. 07. 2024 18:11 - 24ur.org