Razmah oglaševanja na Facebook-u
| Članek je bil prebran 2.446 krat.

V zadnjem času je moč opaziti razmah oglaševanja na Facebooku – enem iz trenutno gotovo najbolj obiskanih in priljubljenih socialnih omrežij. Poleg visoke učinkovitosti in razmeroma majhnih stroškov oglaševanja nudi Facebook svojim uporabnikom tudi številne druge brezplačne storitve.

Logotip ter napis facebookNa svetu naj bi Facebook uporabljalo že kar 650 milijonov ljudi, številka pa ves čas vztrajno raste. Gre za neskončen preplet ljudi, informacij in idej, zato je Facebook več kot odlično orodje za učinkovito oglaševanje. Na nek način pomeni oglaševanje s Facebook-om korak dlje od običajnega oziroma klasičnega oglaševanja. Zaradi podatkov, ki jih ljudje navajajo v svojih uporabniških profilih, lahko oglaševalci razvijejo natančne demografske segmente populacije – uporabnike tako lahko ločijo na podlagi spola, starosti, izobrazbe, kraja bivanja, interesov, hobijev itd. Oglase, ki jih oglaševalci želijo posredovati do svoje ciljne skupine, je tako moč usmeriti na podlagi določenih ključnih besed – te so lahko navedene v profilu uporabnika ali pa tudi v sporočilih o stanju uporabnika (status). Pri oglaševanju na Facebooku gre za tako imenovani tretji val oglaševanjato je fleksibilno, spreminjajoče se in po meri uporabnika prilagojeno oglaševanje. Facebook oglaševanje v ničemer ni statično, ampak je Facebook kot oglaševalski medij tudi po besedah njegovega ustanovitelja Marka Zuckerberga, del pogovora – torej dvosmerne komunikacije, kjer se vse dogaja v izmenjavi. Družabna omrežja na splošno so torej realnost, na katero gre v spletnem oglaševanju tudi v bodoče resno računati.

Tudi oglaševalci se zavedajo popularnosti in vsesplošne uporabe socialnih omrežij, še posebej Facebooka in to skušajo vključiti v svoje oglaševalske kampanje. Socialna omrežja za oglaševalce prinašajo obširno občinstvo, ki ga ne gre zapostavljati. Prav tako se je Facebook oglaševanje uspelo izogniti oglaševalski krizi, ki je sicer oklestila oglaševalske proračune marsikaterega podjetja. Leta 2011 naj bi bilo tako za oglaševanje na družabnih omrežjih namenjenega kar 4,26 milijona USD.

© 18. 05. 2024 23:23 - 24ur.org