Abanka Celje še vedno obstaja, a v drugi obliki
| Članek je bil prebran 205 krat.

Na začetku je bila Banka Celje, ustanovljena leta 1864 v precej drugačni obliki. Pred šestimi leti, natančneje leta 2015, se je združila z Abanko. Ostala je zvesta sebi in svojim načelom, kar je izmerno razveselilo njene številne komitente. Pri koncu leta 2020 pa je prišlo še do združitve Abanke in Nove KBM, ki obstajata pod novim logotipom. Tako je Banka Celje kot podružnica zdrsnila v vodenje mreže Nove KM, ki je ob NLB največja bančna ustanova v Sloveniji.

Banka

Kaj je bila Banka Celje?

Celjska banka z več kot sto šestdeset let dolgo zgodovine je močno povezana s slovensko deželo. Vse od leta 1864 se je družila z drugimi bankami in hranilnicami. Banka Celje, ki jo poznamo pod tem imenom je nastala šele leta 1994, kar je skoraj sto let po ustanovitvi. Kako je potekalo njeno delovanje do tistega trenutka?

Banka Celje, Abanka Celje ali Abanka?

Po več kot stopetdesetih letih delovanja in enaindvajsetih letih samostojnega delovanja se Banka Celje ponovno združi z drugo banko. Leta 2015 se zdrui z Abanko in nastane Abanka d.d., ki obstaja le nekaj let. Kljub še eni zdruđitvi je Banka Celje zvesta svojim načelom, načinu delovanja in svojim komitentom. To je morda celo najbolj pomembna lastnost vsake banke. Abanka je te lastnosti preko Banke Celje nosila do leta 2020. Prišlo je do še ene zdrušitve, ki je tokrat vključevala Novo KBM.

Banka Celje v Novi KBM

Prvega septembra 2020 sta bili formalno združeni Nova KBM in Abanka. Novo združenje je prejelo tudi novo podobo in logotip. S prevzemom Abanke, posledično tudi Banke Celje, se je še bolj zreduciralo slovensko lastništvo v bančništvu. Lastnika Nove KBM sta sklada Apollo in EBRD, ki delujeta preko luksemburške družbe Biser Bidco. Kljub temu pa je Nova KBM s svojimi podružnicami poleg NLB banke največja banka v Sloveniji. Vsaka ima kar petinski tržni delež. Banka Celje tako vse od leta 1864 na slovenskih tleh obstaja v taki ali drugačni obliki. Trenutno je to pod delovanjem banke Nova KBM. Še vedno pa naj bi jo krasile omenjene lastnosti, ki privabljajo vedno nove in nove komitente in zveste uporabnike.

© 07. 12. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.