Vrste toplotnih črpalk in katero izbrati?
| Članek je bil prebran 2.021 krat.

Danes so toplotne črpalke vse bolj priljubljena izbira, ko gre za iskanje alternativnih virov ogrevanja. Pri tem obstaja več vrst toplotnih črpalk, katere so razvrščene glede na to, kateri vir energije izkoriščajo za ogrevanje. Tako poznamo naslednje vire: podtalna voda, zemlja in zunanji zrak. Glede na to je mogoče izbirati med toplotnimi črpalkami voda – voda, zrak – voda in zemlja – voda. Ko izbiramo posamezen tip toplotne črpalke, je potrebno v ozir oziroma premislek vzeti tudi, kako učinkovito črpalko želimo imeti. Učinkovitost toplotne črpalke označuje število z oznako COP (grelno število). To število pravzaprav pomeni razmerje med energijo, ki jo vložimo in energijo, ki jo nato pridobimo. Višja kot je vrednost grelnega števila, boljša je učinkovitost toplotne črpalke. Toplotne črpalke zrak – voda imajo grelno število med 3,4 in 4. Toplotne črpalke voda – voda imajo COP (grelno število) nekje med 5,2 in 6,2. Toplotne črpalke zemlja – voda pa imajo grelno število med 4,4 in 5.

Če torej želite imeti najbolj učinkovito toplotno črpalko, potem je najbolje izbrati toplotno črpalko voda – voda. Taka izbira je smiselna, v kolikor imate v bližini nepremičnine na voljo vodni vir. Takoj na drugem mestu po učinkovitosti so toplotne črpalke zemlja – voda, ki za prvimi ne zaostajajo veliko. Za takšen tip črpalke je potrebne dovolj veliko površine zemljišča (za sam razvod cevi). Ta površina je nekje 2-krat večja od same ogrevalne površine hiše oziroma objekta.

Pri izbiri je pomemben tudi način delovanja črpalke – ta lahko deluje monovalentno (samo črpalka) ali bivalentno (kombinirano s kotlom). Slednji sistem je včasih potreben pri črpalkah tipa zrak – voda.

Pri izbiri primerne toplotne črpalke, je potrebno premisliti tudi o samem področju delovanja. To mora biti prilagojeno našemu podnebju in stopinjam, kar pomeni temperature nekje med -20 in +35 stopinjami Celzija. Pogosto je zaslediti, da prodajalci in celo proizvajalci navajajo zavajajoče podatke o delovanju toplotnih črpalk pri nizkih zunanjih temperaturah. Navedbe, da lahko toplotna črpalka zrak – voda ogreva objekt vse do zunanjih temperatur -20 ali celo -25 stopinj bred električnega grelnika ali dodatnega vira, so zelo zavajajoče in netočne. V resnici bi to pomenilo, da bi bila toplotna črpalka močno preobremenjena. Z nižanjem temperature okolice se namreč manjša tudi moč kompresorja. Gre za omejitev tovrstne tehnologije, ki jo je potrebno sprejeti in ki velja neodvisno od tega, kateri proizvajalec je neko toplotno črpalko izdelal. Jasno je tudi, da je pri predimenzioniranem delovanju črpalke močno povečana tudi poraba, kar poviša stroške delovanja in kar s strani lastnika objekta gotovo ni zaželeno. Pri odločanju za optimalno toplotno črpalko je zato potrebno preveriti, moč kompresorja za določene obremenitve, saj na ta način dobimo realen vpogled v to, kako zmogljiva je toplotna črpalka. Nikakor se zato ni dobro odločiti na vrat na nos, ampak je bolje zbrati par ponudb, jih primerjati, nato pa se o moči in zmogljivosti posamezne toplotne črpalke tudi pogovoriti s strokovnjaki (prodajalci, proizvajalci ali drugimi usposobljenimi osebami), ki lahko svetujejo, kakšna toplotna črpalka bi bila najboljša izbira za naše potrebe. Z ustrezno toplotno črpalko bomo namreč zares zadovoljni in nam bo služila, kot je treba.

© 07. 12. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.